Doğrudan Temin Programı (Yazılımı) Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Doğrudan Temin Yazılımı Nedir

Doğrudan Temin Programı Nedir?

Doğrudan Temin Programı, 4734 Sayılı Kanunun 22. maddesinde belirtilen durumlar da gerçekleştireceğiniz teminlere ilişkin, temin sürecinde yapılması gereken tüm işlemleri ve raporları hazırlayabileceğiniz programdır.

Doğrudan temin yönteminde amaç idarelerin ihtiyaçlarını kolay ve hızlı biçimde karşılamalarını sağlamaktır. Doğrudan temin programı kullanarak temin sürecini doğru ve hızlı biçimde gerçekleştirirsiniz.

Doğrudan Temin Nedir?

Doğrudan temin süreci bir ihale usulü olmayıp idareler tarafından gerçekleştirilen bir alım sürecidir. Doğrudan temin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun Tanımlar maddesinde;

Doğrudan temin : Bu Kanunda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usulü,

Biçimde tanımlanmıştır.

Neden Doğrudan Temin Programı Kullanılmalıdır?

Doğrudan temin işlemleri 2003 tarihinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunundaki uygulanacak ihale usulleri bölümünden çıkarılmıştır. Doğrudan temin sürecinde yapılacak işlemler ihale mevzuatında net olarak tanımlanmadığı için doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımlarda izlenen yöntemler ve oluşturulan evraklar idarelere hatta idare içindeki birimlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durum sürecin kişilere bağlı işlemesini ve kurumsallaşmanın da sağlanamamasını ortaya çıkarmaktadır. Doğrudan temin sürecinin Doğrudan Temin Programı üzerinden gerçekleştirilmesi süreci kişilere bağlı olmaktan çıkararak kurumsal bir yapıya dönüştürecektir.

Doğrudan Temin Programı kullanarak;

  • Doğrudan temin sürecine bir standart getirmiş olursunuz.
  • Doğrudan temin sürecinde olması gereken belgelerin tamamını eksiksiz hazırlarsınız.
  • Tamamlanmış doğrudan teminlerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Mevzuat değişikliği olduğunda yapılan değişiklikleri kaçırmazsınız.

Doğrudan temin yöntemlerinden karşılaşılan en büyük sıkıntılardan biriside geçmişte yapılan doğrudan teminlerin incelenmek istenmesinde evrakların (piyasa fiyat araştırması, onay, sözleşme vb.) bulunamamasıdır. Paket programlarla yapılan doğrudan temin sürecinde tüm alımlarınızı kolayca görebilir ve tüm bilgilerine ulaşabilirsiniz.

doğrudan temin programı

Doğrudan Temin Programında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Doğrudan temin süreci kanunda tam olarak tanımlanmadığı için paket programlar kurumların ihtiyaçlarını doğru ve tam olarak belirleyip, tüm kurumların ihtiyaçlarını optimum seviyede karşılayacak biçimde oluşturulmalıdır.

Doğrudan temin kapsamında yapılacak mal alımları, hizmet alımları ve yapım işleri paket programında aşağıdaki işlemler gerçekleştirilebilmelidir.

  1. İhtiyaç listesi oluşturma
  2. Firmalara gönderilecek teklif mektubunu oluşturma
  3. Firma tekliflerinin programa girilerek piyasa fiyat araştırması yapılması ve yaklaşık maliyetin bulunması
  4. Piyasa fiyat araştırma tutanağının düzenlenmesi
  5. İhale onay belgesinin düzenlenmesi
  6. Yaklaşık maliyet ve piyasa fiyat araştırması yapacak kişilerin tanımlanması, olurlarının alınması.
  7. Kazanan firmanın belirlenmesi
  8. Bütçe takibi
  9. Sözleşme modülü, sözleşme belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanması zorunlu olup bir defada yapılacak alımlarda sözleşme yapılması idarelerin takdirindedir. Buna karşılık, 22 nci maddenin (c) bendi kapsamında yapılan alımlarda sözleşme yapılması zorunludur.
  10. Firma veritabanı
  11. Malzeme veritabanı
  12. İhale istatistikleri

AMP Doğrudan Temin Programının Avantajları Nelerdir?

AMP Doğrudan Temin programı ihale mevzuatının belirttiği doğrultuda ve kurumların ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilmiştir. Doğrusal programlama mantığı ile tasarlanan AMP Doğrudan Temin Programı sihirbaz mantığı ile çalışır. Temin süreci kullanıcıyı yönlendirecek biçimde tasarlanmıştır, bir aşamadaki bilgileri girip tamamladıktan sonra ileri düğmesini kullanarak sonraki aşamaya geçiş yaparsınız.

Program verileri, güvenliği kanıtlanmış, bilinen ve standart bir veritabanı formatı olan “Microsoft SQL Server” formatında, kurumun göstereceği sunucuda depolanır. Program ağ üzerinden çok kullanıcılı biçimde çalışabilir. Program kurulumu sadece server bilgisayara yapılır, ağdaki diğer kullanıcılara kısayol atılır, tüm veriler server’de tutulur. Programda birim tanımlamaları yapılabilir ve tek bir sunucu bilgisayar üzerinden tüm birimler programı kullanabilir. Kullanıcılar sadece kendi birimlerindeki ve yetkili oldukları dosyaları görebilirler, diğer birimlerdeki dosyalara ulaşamazlar.

AMP doğrudan temin programı ara yüzü ve kullanım yapısıyla kullanıcı dostu bir programdır. Doğrudan temin sürecini hiç bilmeyen birisi bile programı kullanarak doğrudan temin işlemlerini hatasız gerçekleştirebilir.

AMP Doğrudan Temin programını kullandığınızda mevzuat değişikliklerini kaçırmazsınız. AMP Yazılım, alanında uzman Ar-Ge ekibiyle mevzuat değişikliklerini takip ederek programda yapılması gereken düzenlemeleri çok hızlı biçimde gerçekleştirir. Aynı zamanda yapılan mevzuat değişiklikleri konusunda da kullanıcılarını bilgilendirir.

AMP doğrudan temin programı ile doğrundan temin süreçlerinin tamamını bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bütçenizi programa tanımlamanız durumunda %10 luk doğrudan temin bütçenizi kontrol eder. Gerçekleştirmiş olduğunuz tüm teminlere ilişkin istatistik verilerine tek tuşla ulaşabilirsiniz. Bunlardan başlıcaları;

  • Malzeme bazlı istatistik raporu; Malzemenin hangi firmalardan, ne zaman ve kaç liraya alındığını görebilirsiniz.
  • Firma bazlı istatistik raporu; yıl bazlı hangi firmalardan doğrudan temin alımları gerçekleştirdiğinizi görebilirsiniz.
  • Temin türüne göre istatistik; Belirleyeceğiniz tarih aralığı içerisinden ne kadarlık yapım, hizmet ve mal alımı yaptığınızı görebilirsiniz.
  • Temin tipine göre istatistik; 22. Madde de belirtilen temin tiplerinden (a,b,c,d …) ne kadarlık alım yaptığınızı görebilirsiniz.
  • Tarih bazlı istatistik raporu; belirteceğiniz tarih aralığında ne kadarlık doğrudan temin yaptığınızı görebilirsiniz

AMP Doğrudan Temin programı üzerinde yaptığınız ve tamamlanmış doğrudan teminleri arşivleyebilirsiniz. Tamamlanmış temin dosyalarınıza ilişkin bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Hemen Paylaş

Bir yanıt yazın