Hakedişlerde ÖTV Fiyat Farkı Devam Ediyor

Akaryakıt ÖTV tutarlarında meydana gelen değişiklikler sonrasında, hakedişlerde ÖTV fiyat farkının devam edip etmediği hususu hem kamu tarafında hemde özel sektör tarafında tereddütlere neden olmuş olup, daha önce konu ile ilgili olarak yazdığımız yazımızda hakedişlerede ÖTV fiyat farkı hesabının tekrar geldiğini ifade etmiştik.

Nitekim bu hususta yapılan çok sayıda başvuru sonrasında Kamu İhale Kurumu tarafından da 05.01.2023 tarihinde “Akaryakıt Girdisi Bulunan Hizmet Alımı ve Yapım İşi Sözleşmelerinde ÖTV’den Kaynaklı Fiyat Farkı Hesabı Hakkında” duyuru yayımlanmıştır.

Yayımlanan duyuru ile;

Kuruma yapılan başvurularda, ilanı veya duyurusu 26/03/2022 tarihinden önce yapılmış olan ve ihale dokümanında ağırlık oranları üzerinden fiyat farkı hesaplanacağı düzenlenen hizmet alımı ve yapım işi ihalelerine ilişkin sözleşmelerde, akaryakıt girdilerine ilişkin Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yapılan fiyat farkı hesaplamalarında tereddüt oluştuğu,

Bu çerçevede; ilanı veya duyurusu 26/03/2022 tarihinden önce yapılmış olan ve ihale dokümanında ağırlık oranları üzerinden fiyat farkı hesaplanacağı düzenlenen hizmet alımı ve yapım işi ihalelerine ilişkin sözleşmelerin fiyat farkı hesaplamalarında,

1- 2019/DK.D-48 sayılı Kurul Kararının uygulama döneminin tespitinde, hizmet alımı ve yapım işi sözleşmelerinin girdisi olan her bir akaryakıt ürünü için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan ÖTV tutarının, aynı akaryakıt ürünü için 02/04/2020 tarihinde uygulanan özel tüketim vergisi tutarına ulaşıp ulaşmadığına bakılarak karar verilmesi gerektiği,

(Örneğin motorin için 25/12/2021 tarihinde bu tutara ulaşılmış olup anılan tarihten sonra 2019/DK.D-48 sayılı Kurul Kararının uygulaması sona ermiştir.)

2- 2019/DK.D-48 sayılı Kurul Kararının uygulamasının sona erdiği tarihten sonra  akaryakıt girdisinin nev’ine uygulanan ÖTV’de meydana gelen değişikliklerle ilgili olarak 2015/DK.D-86 sayılı Kurul Kararına göre işlem tesis edilmesi  gerektiği,

ifade edilmiştir. Böylelikle hakedişlerde ÖTV fiyat farkı hesabının devam ettiği belirtilmiştir.

İlan veya duyurusunun 26/03/2022 tarihinden önce yapılmış olmasının gerekçesi; 24 Şubat 2022 Tarihli ve 31760 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı (Karar Sayısı: 5202) ekindeki “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” da yer verilen düzenleme ile Akaryakıt girdisinin fiyat farkı hesabında EPDK tarafından yayımlanan fiyatların esas alınmasının sağlanmasıdır.

Hakedişlerde ÖTV fiyat farkı hesabının devam ediyor olmasının nedeni ise; 16.07.2023 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı (Karar Sayısı: 7390) ile akaryakıt ÖTV tutarlarında değişiklik yapılmış olmasıdır.

Yapılan bu değişiklik ile akaryakıt ÖTV tutarlarında artış meydana gelmiş olup, son olarak 05.01.2024 tarihinde akaryakıt ÖTV tutarları artış yönünde yeniden güncellenmiştir. Daha önce yazdığımız “Hakedişlere ÖTV Fiyat Farkı Tekrar Geldi” yazımız ile de akaryakıt Özel tüketim vergisi (ÖTV) değişikliğinden kaynaklı fiyat farkı hesabı nedir? Nasıl hesaplanır? detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Kamu İhale Kurumunun konu hakkındaki duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Özel tüketim vergisi (ÖTV) değişikliğinden kaynaklı fiyat farkı hesabı nedir? Nasıl hesaplanır? yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Hemen Paylaş

Bir yanıt yazın