Analiz Çeşitleri, Analizden Fiyat Hesaplama ve Birim Fiyat Tespiti

analiz-cesitleri-hakedis

Bu yazımızda imalat analiz çeşitleri ve hazırlanmaları ile ilgili bilgi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşacağız. İnşaat işlerinde imalat analizi hazırlamak gerek kamu gerekse özel sektörde herkesin uzak durduğu ve pek bulaşmak istemediği bir konu olmuştur. Özel sektörde bu işler sonuç odaklı gerçekleştirdiğinden süreç nispeten daha kolay yürütülürken kamuda süreç daha farklı bir yapıya bürünmektedir. Bu nedenle…

Devamını Oku →

Odalardan Alınacak Rayiç Fiyatları Nasıl Tespit Edilir?

odalardan-alinacak-rayic-fiyatlari-nasil-tespit-edilir

Odalardan alınacak rayiç fiyatlarına ilişkin “Oda Muamelat Yönetmeliği’nde” aşağıdaki maddeler yer almaktadır. Rayiç fiyat tespiti Madde 35 — Odalar ve bunların şubeleri, çalışma alanları içerisinde üretilen veya satılan mal ve hizmetlerin fiyat tespitini yapmaya yetkilidir. Ancak, imalata ilişkin fiyat tespitlerinde yetki münhasıran imalatın yapıldığı yerdeki sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odasına aittir. Rayiç fiyat…

Devamını Oku →

Hakediş Sürecinde Yeni Fiyat Tespiti Nasıl Yapılır?

hakedis-surecinde-yeni-fiyat-tespiti-nasil-yapilir

Sözleşmede bulunmayan imalatların fiyat tespitine ilişkin durum “Yapım İşleri Genel Şartnamesi”nde açıklanmıştır. Sözleşmede bulunmayan işlerin fiyatının tespiti Madde 22 – (1) 12 üncü maddenin 4 üncü fıkrasında belirtilen proje değişikliği şartlarının gerçekleştiği hallerde, işin yürütülmesi aşamasında idarenin gerekli görerek yapılmasını istediği ve ihale dokümanında ve/veya teklif kapsamında fiyatı verilmemiş yeni iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının bedelleri ile 21 inci…

Devamını Oku →

Yaklaşık Maliyet Sürecinde Yeni Fiyat Tespiti Nasıl Yapılır?

yaklasik-maliyet-surecinde-yeni-fiyat-tespiti-nasil-yapilir

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununda Yaklaşık Maliyet, “Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir” biçiminde tanımlanmıştır. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununda yaklaşık maliyet (tahmini bedel) hesabında idareler tarafından yayınlanan birim…

Devamını Oku →

Özel Analiz Nasıl Oluşturulur? Nelere Dikkat Edilmelidir?

ozel-analiz-nasil-olusturulur-hakedis

Özel poz oluşturma sürecindeki en sıkıntılı ve belirsizlikler içeren yöntem sıfırdan özel analiz oluşturma sürecidir. Bu süreç sıkıntılı olmasına rağmen doğru bir şekilde gerçekleştirilirse aynı zamanda en sağlıklı yöntemdir. Bu yöntemde yapacağınız imalatın içerisinde yer alan işçilik, malzeme, makine vb. rayiç ve alt analizleri tespit ettikten sonra bunların analiz içindeki birim miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bu…

Devamını Oku →

Kullanımdan Kalkmış Analizin Güncel Birim Fiyat Tespiti Nasıl Yapılmalı?

kullanimdan-kalkmis-analiz-fiyat-hesaplama

Resmi idareler tarafından yayınlanmış birim fiyatlar değişen üretim şartları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yıllık olarak güncellenmektedir. Uygulama sürecinde bazen resmi idareler tarafından fiyatı yayınlanmış fakat uygulama yılına ait fiyatı belirlenmemiş  (uygulamadan kaldırılmış) imalatların kullanılması gerekebilmektedir. Tanım, tarif ve analizini incelediğimizde ihtiyacımızı karşılayan fakat resmi kurumlar tarafından geçmiş yıllarda yayınlanmış bir analiz kullanmak durumunda olduğumuzda birim…

Devamını Oku →

Nakliye Analizi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

nakliye-analizi-nedir-nasil-hazirlanir-hakedis-650

Taşıma, Yapım işleri genel teknik şartnamesinde “yapı işlerinde kapsamda belirtilen ve tasdikli projesi gereği her türlü malzemenin bulundukları yerden işyerine, dolguya, depoya nakledilmesi işi” olarak tanımlanmıştır. Kazıdan çıkan her tür malzemenin, yıkımdan çıkan her türlü enkazın, sözleşme ve eklerinde satın alma yeri ocak, fabrika veya depo olarak gösterilen ve taşıma, yükleme-boşaltma bedellerinin ayrıca ödeneceği belir­tilen…

Devamını Oku →

Paçal Analiz Nedir? Nasıl Hazırlanır?

pacal-analiz-nedir-nasil-yapilir-hakedis-org

Paçal analiz birden fazla imalatın tek bir analiz altında toplanarak tek bir imalat biçiminde tanımlanması işlemidir, uygulama olarak baktığımızda yapım işlerinde özellikle de altyapı ve yol yapım işlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bir inşaat işinin tamamının yapılması için gereken aynı anda veya arka arkaya yapılacak her türlü imalatın tek bir analiz çatısı altında toplanarak tek bir birim…

Devamını Oku →

Alt Analiz, Yardımcı Analiz Nedir, Nasıl Hazırlanır?

alt-yardimci-analiz-ve-makine-analizi-nedir-nasil-hazirlanir

Alt analiz veya yardımcı analiz olarak bilinen ve esas itibarı ile inşaat imalat analizlerinde kullanılan, kendi başına bir imalat olmayıp esas imalat için gerekli bir malzeme temin ve hazırlığı veya makine analizini temsil eder. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan analiz kitabında alt analiz ve yardımcı analizlerin birçoğu için birim fiyat yayınlanmamaktadır. Örnek; 03.500 grubu…

Devamını Oku →

Tesisat Analizleri; Makine (Mekanik Tesisat) ve Elektrik Analizi

tesisat-analizleri-makine-mekanik-tesisat-ve-elektrik-analizi

Tesisat analizi genellikle makine mühendislerinin ve elektrik mühendislerinin kullandığı pozları kapsar. Sektörde makine ve elektrik imalatlarının analizi olmadığı yönünde genel bir kanı hakimdir. Aslında durum tam olarak böyle değil bu imalatlarında bir analizleri var fakat bu imalatların analizleri inşaat analizleri gibi karmaşık bir yapıya sahip değil. Makine ve elektrik imalatların inşaat kalemlerinden farklı olarak birimleri…

Devamını Oku →