Yapım İşlerinde Teminat Süresi

Yapım işlerinde teminat süresi, sıklıkla teminat mektubu süresi ile karıştırılıyor olsa da Yapım Genel Şartnamesi ve yapım işlerine ait tip sözleşmede yer verilen düzenlemeler gereğince yapım işlerinde, “Geçici kabul ile kesin kabul tarihi arasında geçecek süre teminat süresidir.” Bu süreye ilgili idare tarafından tip ait sözleşmenin “Teminat süresi” başlıklı 20’nci maddesinin 1’inci fıkrasında yer verilmektedir….

Devamını Oku →

Sözleşme Uygulamalarında Damga Vergisi

Makalemizde, damga vergisi kavramı, damga vergisinin kapsamında giren kağıtlar ve resmi dairelerin neler olduğu, damga vergisi ödeme şekilleri, sözleşme sürecinde karşılaştığımız damga vergisi uygulamaları, uygulama sürecinde yaşanan sorunlar, mevzuat hükümleri ve örnek kararlarla birlikte ele alınmıştır. Damga Vergisi Kapsam ve Esasları Damga vergisi, kişiler ile resmi daireler arasındaki hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen, bir hususu…

Devamını Oku →

Geçici 7. Maddenin Uygulanmasına İlişkin 2. Kurul Kararı Yayınlandı

Kamu İhale Kurumu tarafından Geçici 7. nci Maddenin Uygulanmasına İlişkin 2.Kurul Kararı Yayınlandı.  4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 7 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslara Dair Tereddütlerin Giderilmesine İlişkin Olarak Alınan 14/02/2024 Tarihli ve 2024/DK.D-29 Sayılı Kurul Kararında süre uzatımı ve ödeneklerin aktarılarak iş programının revize edilmesi hususlarında açıklamalar yer almaktadır. Buna göre; 1)…

Devamını Oku →

Geçici 7 nci Maddenin Uygulanmasına İlişkin 1.Kurul Kararı Yayınlandı

Geçici 7 nci Maddenin Uygulanmasına ilişkin ilk Kamu İhale Kurulu kararı yayımlanmıştır. Bilindiği üzere 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 7 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esasların (Esaslar) yürürlüğe konulmasına dair 8089 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 16 Ocak 2024 tarihli ve 32431 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, yayımlanan Uygulama Esaslarının “Tereddütlerin giderilmesi” başlıklı 10’uncu…

Devamını Oku →

Artırımlı Fiyat Farkı Hesabı Nasıl Yapılır (2024)

2024 Artırımlı Fiyat Farkı Hesabı Geçici 7. madde

2024 yılı için artırımlı fiyat farkı hesabı 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenen Geçici 7. madde kapsamında yapım işleri için hesaplanacaktır. Söz konusu kanun maddesi 28.12.2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7491 Sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ”un 40’ıncı maddesi ile 4735 sayılı Kanuna eklenmiştir. Kanun maddesinin artırımlı fiyat…

Devamını Oku →

Geçici 7. Madde Kapsamında Cezalı Çalışılan Sözleşmelerde Verilecek Süre Nasıl Belirlenecek?

4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa 28.12.2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7491 Sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ”un 40’ıncı maddesi ile “Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine” ilişkin “Geçici 7’nci Madde” eklenmiştir. 4735 sayılı Kanuna eklenen bu madde kapsamında ek fiyat farkı ile…

Devamını Oku →

Hakedişlerde ÖTV Fiyat Farkı Devam Ediyor

Akaryakıt ÖTV tutarlarında meydana gelen değişiklikler sonrasında, hakedişlerde ÖTV fiyat farkının devam edip etmediği hususu hem kamu tarafında hemde özel sektör tarafında tereddütlere neden olmuş olup, daha önce konu ile ilgili olarak yazdığımız yazımızda hakedişlerede ÖTV fiyat farkı hesabının tekrar geldiğini ifade etmiştik. Nitekim bu hususta yapılan çok sayıda başvuru sonrasında Kamu İhale Kurumu tarafından…

Devamını Oku →

Geçici Hakedişlerde İhtirazı Kayıt Uygulaması Kaldırıldı

Genel itibari ile uzun süreli olan yapım işlerinde yüklenici firma tarafından gerçekleştirilen imalatların bedelleri sözleşmede belirtilen süreler içinde geçici hakediş evrakları ile ödenir. Geçici hakedişlerin ödeme süreç ve yöntemlerine ilişkin detaylar yapım işleri genel şartnamesinin 39’uncu maddesi ile hizmet alımları genel şartnamesinin 42’nci maddelerinde düzenlenmiştir. Yüklenicinin yaptığı işler ile ihzarattan doğan alacakları, sözleşme hükümleri uyarınca…

Devamını Oku →