18 Kasım 2016 Tarihli ve 29892 sayılı resmi gazetede “Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlanmıştır. Yayınlanan bu yönetmelik değişikliği ile yurt dışında bulunan taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna ilişkin ihale ve muayene kabul süreçleri düzenlenmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Kamu İhale Kurumu tarafından müştereken hazırlanarak 18 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan yönetmelik değişikliği yayınlandığı gün yürürlüğe girmiştir.
Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği Değişikliği
Yurt dışında yer alan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili projelere ilişkin yüklenici, projeyi bulunduğu ülkenin mevzuatı kapsamında ilgili makamların onayına, ilgili ülkede projelerin onaylanmasına yönelik yetkili makam bulunmaması durumunda bilim komisyonunun onayına sunar, gerekli onay alındıktan sonra restorasyon işlerine başlar. Yurt dışındaki restorasyon işinin yapılmasına ilişkin ihale yapılmasına yönelik hazırlanan onay belgesi, gerekçeli raporlar ile beraber Bakan Onayına sunulur. Onay alındıktan sonra ihale işlemleri başlatılır.
Değişiklik yönetmeliğinde Bilim Komisyonunu “Yurt dışında gerçekleştirilecek uygulama işleri bakımından ilgili ülkede rölöve, restitüsyon, restorasyon, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projelerinin onaylanması için yetkili makam bulunmaması durumunda projelere onay verme yetkisi bulunan, her bir proje için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde Bakanlık Onayı ile oluşturulan ve tercihen taşınmaz kültür varlıklarının onarımına ilişkin çalışmalarda görev almış restorasyon uzmanı mimar, mimar, inşaat mühendisi, sanat tarihçisi, arkeolog, jeoloji mühendisi, şehir plancısı gibi projenin niteliğinin gerektirdiği en az beş meslek uzmanından müteşekkil komisyonu” olarak tanımlamıştır.
Yurt dışındaki kültür varlıklarımızın yaklaşık maliyeti bulunduğu ülkenin koşulları dikkate alınarak belirlenir. Böyle bir imkanın bulunmaması durumunda yurt içi birim fiyat ve tarifleri dikkate alınarak Amerikan Doları, Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde ise Avro para birimine çevrilerek düzenlenir.
Yurt dışındaki kültür varlıkları için yapılacak ihaleler; açık ihale, belli istekliler arasında ihale ve pazarlık usulü ile doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirilebilir.
Yurt dışındaki taşınmaz varlıkların proje uygulama işlerine ilişkin gerçekleştirilecek pazarlık usulü ihalelerde parasal üst limit kontrolü gerçekleştirilmez. Belli istekliler arasında ihalelerde, şartname ve ekleri isteklilere, davet belgeleriyle birlikte teklif verme ve son başvuru tarihinden en az 21 takvim günü öncesinden (yurt içinde bu süre 14 Takvim günüdür) verilir yada nereden ve nasıl temin edeceği bildirilir.
Yurt dışı işlerde ihale kararının onaylanması ve istekliye bildirilmesinden itibaren isteklinin 10 gün içinde kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalaması gerekir, bu süre yurt içi işlerde beş gündür. Sözleşme yapıldıktan sonra yüklenicinin taahhüdünden vazgeçmesi veya sözleşme ve eklerinde belirtilen yükümlülüklerden herhangi birisine uymaması durumunda idarece gecikme cezası uygulanarak yurt dışı işlerde en az 21 günlük süre verilir ( yurt içi işlerde 10 gün).
İlgili yönetmeliğin güncel haline şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz