Taşınmaz Kültür Varlıkları Hakediş Ödemelerinde Damga Vergisi

Damga vergisi, kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuk ve resmi işlemleri belgeleyen, bir hususu ispat etme niteliği taşıyan kağıtlardan alınan kamu geliridir.  488 Sayılı Damga Vergisi Kanunun 1. maddesinde “Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir” ifadesi yer almaktadır. Madde de geçen kağıtlar terimi, yazılıp…

Devamını Oku →

Kat ve/veya Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinde İş Deneyim Tutarı Oranı %85 Oldu

Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine iş deneyim belgelerinin tutarının tespitinde kullanılan oran %85 oldu. İş deneyim belgeleri, ilgilinin iş ve/veya mesleki tecrübesini tevsik amacıyla; yüklenicilere, yükleniciye karşı bir sözleşme ile taahhüt ettiği iş bölümünü bitiren alt yüklenicilere belge düzenlemeye yetkili mercilerce düzenlenir ve verilir. Yüklenicilere yurtiçinde özel sektöre yapılacak iş karşılığı bedel içeren bir…

Devamını Oku →

Yapım İhalelerinde Mesleki ve Teknik Yeterlik Kriterleri

Yapım İhalelerinde Ekonomik ve Malî Yeterlik Kriterleri başlıklı makalemizde, Ülkemizde kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usuller 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda düzenlenmiş olduğu, Anılan ihale kanununun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde; İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve…

Devamını Oku →

Yapım İhalelerinde Ekonomik ve Malî Yeterlik Kriterleri

Ülkemizde kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usuller 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre anılan ihale kanununun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde; İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine…

Devamını Oku →

Yapım İşlerinde Teminat Süresi

Yapım işlerinde teminat süresi, sıklıkla teminat mektubu süresi ile karıştırılıyor olsa da Yapım Genel Şartnamesi ve yapım işlerine ait tip sözleşmede yer verilen düzenlemeler gereğince yapım işlerinde, “Geçici kabul ile kesin kabul tarihi arasında geçecek süre teminat süresidir.” Bu süreye ilgili idare tarafından tip ait sözleşmenin “Teminat süresi” başlıklı 20’nci maddesinin 1’inci fıkrasında yer verilmektedir….

Devamını Oku →

Yapım İşlerinde İş Deneyim Belgeleri

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine göre Yapım işlerinde iş deneyim belgeleri, adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren; iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgelerini ifade etmektedir. 4734 saylı Kamu İhale Kanunun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde; İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik…

Devamını Oku →

Aşırı Düşük Teklif Açıklama Dosyalarının Hazırlanması

Aşırı düşük teklif nedir? Aşırı düşük teklif, İhale komisyonu tarafından verilen tekliflerin değerlendirmesi yapıldıktan sonra, teklif fiyatı hizmet alımı ve yapım işleri ihalelerinde hesaplanan sınır değerin altında olan, mal alımı ihalelerinde ise verilen tekliflerden diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre aşırı düşük olduğu ihale komisyonunca karar verilen teklifi ifade etmektedir. Sınır değerin…

Devamını Oku →

Yapım İşleri Genel Teknik Şartnamesinde Değişiklik Yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 18 Ağustos 2024 Tarihli ve 32636 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: YFK-2007/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile yapı işleri genel teknik şartnamesinde değişiklik yapıldı. Yapılan düzenleme ile; 1. “8. Yığma Bina İşleri Genel Teknik Şartnamesi”…

Devamını Oku →

Yaklaşık Maliyette Fiyat Dışı Unsur Puanlaması Artık Zorunlu

18 Mayıs 2024 Tarihli ve 32550 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan mevzuat değişiklikleri ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeler kapsamında yaklaşık maliyette fiyat dışı unsur puanlaması belirli koşullar altında zorunlu hale getirildi. Öncelikle ifade etmek gerekirse 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda temel kural, ekonomik açıdan en avantajlı teklif anılan…

Devamını Oku →

Sözleşme Uygulamalarında Damga Vergisi

Makalemizde, damga vergisi kavramı, damga vergisinin kapsamında giren kağıtlar ve resmi dairelerin neler olduğu, damga vergisi ödeme şekilleri, sözleşme sürecinde karşılaştığımız damga vergisi uygulamaları, uygulama sürecinde yaşanan sorunlar, mevzuat hükümleri ve örnek kararlarla birlikte ele alınmıştır. Damga Vergisi Kapsam ve Esasları Damga vergisi, kişiler ile resmi daireler arasındaki hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen, bir hususu…

Devamını Oku →