Yapım İşlerinde İş Deneyim Belgeleri

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine göre Yapım işlerinde iş deneyim belgeleri, adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren; iş bitirme belgesi, iş durum belgesi, iş denetleme belgesi ve iş yönetme belgelerini ifade etmektedir.

4734 saylı Kamu İhale Kanunun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde; İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir hükmüne yer verilerek, anılan maddenin (b) bendinde ise Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için aşağıdaki düzenlemelere yer verilmiştir.

2) İstekli tarafından kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işleriyle ilgili deneyimi gösteren belgeler,


b) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işlerinde sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen işlerle ilgili deneyimi gösteren belgeler,


c) Devam eden yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerinde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerle ilgili deneyimi gösteren belgeler,
…….
e) Devredilen işlerde sözleşme bedelinin en az % 80’inin tamamlanması şartıyla, son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işleri ve son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan mal ve hizmet alımlarıyla ilgili deneyimi gösteren belgeler.

Bu hükümler çerçevesinde yapım işlerinde iş deneyim belgelerinin kullanılabilmesi kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilerek son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan veya devredilen işler kapsamında düzenlenmiş olması ve en az %80 oranında gerçekleştirilmiş/denetlenmiş/yönetilmiş işlere ait olması gerekmektedir.

Ayrıca, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin, bu Kanuna göre gerçekleştirecekleri yapım işleri ihalelerinde uygulayacakları usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmış olan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin istenecek belgeler başlıklı 30’uncu maddesinde; yaklaşık maliyetine bakılmaksızın aday veya isteklinin iş deneyim belgesinin her ihalede istenilmesi zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Bu bağlamda yapım işleri ihalelerinin tamamında Yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimi tevsik etmek için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

İş deneyim belgeleri ile ilgili aşağıda belirtilen hususlar Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

  • Düzenlenebilecek iş deneyim belgeleri ve yeterlik kriteri
  • İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar
  • Belge düzenleme koşulları
  • Belge için başvuru
  • İş deneyim tutarının tespiti
  • İş deneyim belgelerinin verilmesi
  • İş deneyim belgelerinin değerlendirilmesine ilişkin esaslar
  • İş deneyim tutarının güncellenmesi

Yapım işlerinde düzenlenebilecek iş deneyim belgeleri ve yeterlik kriteri

Yapım işlerinde iş deneyim belgesi olarak düzenlenebilecek ve kullanılabilecek belgeler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Yüklenici İş Deneyim BelgeleriAlt Yüklenici İş Deneyim BelgeleriGerçek/Şahıs İş Deneyim Belgeleri
İş bitirme belgesiİş bitirme belgesiİş denetleme belgesi
Devam eden işler için iş durum belgesiİş yönetme belgesi
Mezuniyet belgesi (Diploma)
İş bitirme belgesi
(Yüklenici sıfatıyla)

Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilir ve ihale dokümanı belirtilir. Ayrıca, aldıkları akademik eğitime göre, hangi mühendislik ve mimarlık bölümleri mezunlarının ihale konusu işe teklif verebileceklerinin idareler tarafından ihale dokümanında belirtilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda İş deneyim belge tutarlarının;

a) 4734 sayılı Kanunun 19’uncu maddesi kapsamındaki açık ihale usulü ile 21’inci maddesi kapsamındaki pazarlık usulünün (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ve yaklaşık maliyeti (YM) eşik değerin (ED);
a.1) İki katına kadar olan ihalelerde (YM< 2 xED olan ihalelerde), teklif edilen bedelin % 50’sinden az ve % 100’ünden fazla,
a.2) İki katı ile bu değerin üzerinde olan ihalelerde (YM≥ 2 xED olan ihalelerde), teklif edilen bedelin % 50’sinden az ve % 80’inden fazla,
olmamak üzere idarece belirlenecek orandan az olmaması yeterlik kriteri olarak aranır.

b) 4734 sayılı Kanunun 20’nci maddesi kapsamındaki Belli istekliler arasında ihale usulü ile 21’inci maddesi kapsamındaki pazarlık usulünün (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ve yaklaşık maliyeti (YM) eşik değerin (ED);

b.1) İki katına kadar olan ihalelerde (YM< 2 xED olan ihalelerde), yaklaşık maliyetin % 50’sinden az ve % 100’ünden fazla,
b.2) İki katı ile bu değerin üzerinde olan ihalelerde (YM≥ 2 xED olan ihalelerde), yaklaşık maliyetin % 50’sinden az ve % 80’inden fazla,
olmamak üzere idarece belirlenecek tutardan az olmaması yeterlik kriteri olarak aranır.

İş ortaklığında iş deneyim belgesinin değerlendirilmesi

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur.

Örneğin; ABC iş ortaklığı 4734 sayılı Kanunun 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ihaleye 1.000.000,00 TL teklif sunuyor

  • İstenen iş deneyim tutarı teklif bedelinin %80’ni
  • Ortaklık oranları; A: %40, B: %40, C: %20 (Toplam %100 olmalıdır)
  • A ve B’nin ortaklık oranları eşit olduğundan dolayı, iş ortaklığı beyannamesinde, A pilot olarak belirlenmiştir.
  • Pilot ortak (A) en az %80’nini, diğer ortakların her birinin en az %20’sini sağlaması gerekmektedir.
  • ABC iş ortaklığının sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarı 800.000,00 TL (1.000.000,00 TL x %80) olmalıdır. Buna göre;
  • A pilot ortağın sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarı 640.000,00 TL (800.000,00 TL x %80),
  • Diğer ortakların her birinin sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarı 160.000,00 TL (800.000,00 TL x %20) olmalıdır.

Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz.

Örneğin; tüzel kişi (A)’nın pilot ortak sıfatıyla % 60, tüzel kişi (B)’nin özel ortak sıfatıyla % 25 ve gerçek kişi (C)’nin ise yine özel ortak sıfatıyla % 15 oranında ortak olduğu (ABC) iş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen bir işten dolayı 01/10/2008 tarihinde ilgili mevzuatı uyarınca (1.000.000. TL) tutarında iş deneyim belgesi düzenlenmiştir.

01.08.2011 tarihinde ilan edilen bir ihaleye teklif vermek üzere (A), (B) ve (C) yeniden bir araya gelerek (A)’nın pilot ortak sıfatıyla % 60, (B)’nin özel ortak sıfatıyla % 25 ve (C)’nin de özel ortak sıfatıyla % 15 oranında ortak olduğu (ABC) iş ortaklığını kurmuşlardır.

Söz konusu iş ortaklığı tarafından verilen teklif kapsamında, 01/10/2008 tarihinde düzenlenen ve benzer işten elde edilmiş olan (1.000.000 TL) tutarındaki iş deneyim belgesi sunulmuştur. Bu durumda, ihale komisyonu (ABC) iş ortaklığı tarafından sunulan iş deneyim belgesini inceleyecek ve iş deneyim belgesi sahibi iş ortaklığı ile ihaleye teklif veren iş ortaklığını oluşturan kişilerin (A,B,C), ortaklık oranlarının (A % 60, B % 25 ve C % 15) ve ortaklık sıfatlarının (A pilot ortak, B ve C özel ortak) aynı olması nedeniyle, iş deneyim tutarını her bir ortağın iş ortaklığındaki ortaklık oranına göre ayrı ayrı hesaplamayacak ve belge tutarı olan 1.000.000 TL’yi güncellemek suretiyle (ABC) iş ortaklığının iş deneyim tutarı olarak kabul edecektir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması durumunda; özel ortakların istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi sunmaları mümkündür.

Ancak özel ortakların iş deneyimini tevsik amacıyla mezuniyet belgeleri sunması durumunda, mezuniyet belgelerinin ihale konusu iş veya benzer işe denk sayılacağı belirtilen mimarlık veya mühendislik bölümlerine ait olması gereklidir.

Özetlemek gerekirse iş ortaklığında;

  • Pilot ortak en az %80 sunmalı.
  • Her özel ortakların en az %20 sunmalı.
  • Pilot ortak en az %100 (tamamı) sunması durumunda özel ortaklar en az %40 oranında benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilir.
  • Aynı iş ortaklığı, aynı ortaklık yapısına ait belge sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin söz konusu oranları (%80 ve %20 oranları) sağlaması koşulu aranmaz.

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar uygulama yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Buna göre iş deneyim belgeleri;

Yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idareler (4734 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde belirtilenler) ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) gerçekleştirilen işler için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.

Gerçek kişilere veya yukarıda belirtilenler dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için, belediye sınırları veya mücavir alan içinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları veya mücavir alan dışında il özel idaresi tarafından, ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü bunların dışındaki kuruluşlar tarafından yapılan işlerde ise bu mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenlenir. Belediyenin ilgili birimi tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri belediye başkanı veya yetkili birim amiri tarafından, il özel idaresince düzenlenenler ise, vali veya yetkilendirdiği kişi tarafından onaylanır.

Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından düzenlendikten sonra; yönetim kurulunun kararı üzerine yönetim kurulu başkanınca, organize sanayi bölgesinde ilgili Bakanlık veya kamu kurum ve kuruluşu tarafından kredi kullandırılan işler için ise bu Bakanlığın veya kamu kurum ve kuruluşunun ilgili birimince onaylanmak suretiyle verilir.

Serbest bölgelerin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, serbest bölge müdürlüklerince düzenlenir ve verilir.

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşların, bu niteliklerini kaybetmeleri halinde, daha önce düzenledikleri iş deneyim belgeleri bu yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlamaları halinde bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde kullanılabilir.

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara, bu niteliklerini kaybetmelerinden önce taahhüt edilerek gerçekleştirilmiş olmalarına rağmen iş deneyim belgesi alınmayan işlere ilişkin olarak, kurum ve kuruluşların bu niteliklerini kaybetmelerinden önce bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunulur.

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşun hukuki varlığının sona ermesi durumunda, bu kurum veya kuruluşa daha önce taahhüt edilerek gerçekleştirilmesine rağmen iş deneyim belgesi alınmayan işlere ilişkin olarak;
a) Bu kurum veya kuruluşların yürüttüğü hizmetlerin devredildiği kamu kurum ve kuruluşlarına,
b) Hukuki varlığı sona eren kurum veya kuruluşun yürüttüğü hizmetin devredilmemesi durumunda söz konusu kurum veya kuruluşun hukuki varlığı sona ermeden önce bağlı, ilgili veya ilişkili bulunduğu kamu kurum veya kuruluşuna
başvuruda bulunulur.

Belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara yurt dışında gerçekleştirilen işler hariç, yurt dışında yapım işi gerçekleştiren Türk vatandaşı gerçek kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikler adına yabancı ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Müşavirlikleri/Ateşelikleri tarafından iş bitirme belgesi düzenlenebilir. Bu kapsamdaki iş bitirme belgesinin düzenlenmesinde, bu Yönetmelik eki Ek-1’de yer alan KİK026.1/Y İş Deneyim Belgesi (Yüklenici İş Bitirme) standart formu esas alınır.

Teknoloji geliştirme bölgelerinin yetki alanı dâhilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi tarafından düzenlendikten sonra; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili birimince onaylanmak suretiyle verilir. Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dâhilindeki teknoloji geliştirme bölgeleri alanlarında gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri ise, organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yönetim kurulunun kararı üzerine yönetim kurulu başkanınca onaylanmak suretiyle verilir.

Bu bağlamda iş deneyim belgeleri yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak EKAP üzerinden düzenlenir ve kullanılır. Bu nedenle birden fazla sözleşme bedeli toplanarak iş deneyim belgesi düzenlenemez.

İş deneyim belgelerinin düzenleme koşulları

Daha önce ifade edildiği üzere iş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak düzenlenmektedir. Bu kapsamda;

1-) Yükleniciler için;
a) Geçici kabulü yapılmış işlerde, “yüklenici iş bitirme belgesi”,
b) Devam eden işlerde; “yüklenici iş durum belgesi”, düzenlenir.

Yüklenici iş durum belgesinin düzenlenebilmesi için; işin, ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi ve bedelinin ödenmiş ya da tahakkuka bağlanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle iş artışı olmayan işlerde yüklenici iş durum belgesinin düzenlenmesi mümkün değildir. İş durum belgesinin düzenlenebilmesinin diğer koşulu ise kontrollük tespittir. Bu nedenle iş durum belgesine esas teşkil edecek kontrollük tespitinde gerçekleştirilen imalatların sözleşmeye, projeye, fen ve sanat kurallarına aykırılık teşkil eden açık kusur ve eksiklikler bulunmadığının belirlenmiş olması gerekmektedir.

Örnek;
Sözleşme türü; Anahtar Teslimi Götürü Bedel
İlk sözleşme bedeli; 1.000.000,00 TL
İş artışı oranı; %10
Toplam sözleşme bedeli; 1.100.000,00 TL
Toplam sözleşme bedelinin %80’ni; 880.000,00 TL

İş artışı bulunmasına rağmen gerçekleşen %80’lik kısım (880.000,00 TL) tamamlandığında bile ilk sözleşme bedeli olan 1.000.000,00 TL tutarında iş tamamlanmadığından dolayı iş durum belgesi düzenlenemeyecektir.
Ancak, aynı örnekte, ödenen hakediş tutarları 1.000.000,00 TL ve üzerinde gerçeklemesi durumunda iş durum belgesi düzenlenebilecektir.

İş durum belgeleri düzenlendikleri tarihten itibaren bir yıl süreyle kullanılabilirler bu nedenle tekrar düzenlenebilmesi için düzenlenen iş durum belgesinin aslının idareye iade edilmesi gerekmektedir.

2-) Alt yükleniciler için;
a) Geçici kabulü veya ilgili kısmın geçici kabulü yapılmış olan işlerde, “alt yüklenici iş bitirme belgesi” düzenlenir.

Alt yükleniciler için iş durum belgesi düzenlenemez. Ayrıca gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşları dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenemez.

Bu bağlamda Alt yüklenici iş deneyim belgesinin düzenlenebilmesi için aşağıdaki şartların birlikte sağlanması gerekmektedir.

  1. İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciye karşı bedel içeren bir sözleşmenin bulunması.
  2. Yükleniciye karşı yapılacak sözleşme için ilgili idare onayının bulunması.
  3. Sözleşme ile taahhüt edilen iş bölümünün tamamen bitirilmesi.
  4. Söz konusu iş kısmının idare tarafından kısmı kabulünün yapılması veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulünün yapılması.

Alt yüklenicilere ilişkin iş deneyim belgesi düzenlemesi ve kullanımı ile ilgili detaylara “Yapım İşlerinde Alt Yüklenici Çalıştırılması” başlıklı makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.

3-) Mühendis ve Mimarlar için iş denetleme ve iş yönetme belgesi;

İş denetleme belgesi veya iş yönetme belgesi mühendis ve mimarlar için düzenlenebilmektedir. Bunun için hem geçici kabulü yapılan işlerde hemde devam eden işlerde bu belgeler düzenlenebilmektedir. Belge düzenleme şartları ise aşağıdaki şekildedir.

  • Geçici kabulü yapılmış işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunulması gerekmektedir.
  • Devam eden işlerde ise;
    • İşin, ilk sözleşme bedelinin tamamlanması,
    • Gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi,
    • İlk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunulması, gerekmektedir.

İlk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranındaki işin bir kısmında denetleme, diğer kısmında yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere, bu görevlerde bulundukları sürede gerçekleştirilen toplam iş tutarı esas alınarak, daha fazla tutardaki iş kısmına göre düzenlenen tek bir iş denetleme veya iş yönetme belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.

4-) Devredilen işler için;

  • Geçici kabulün yapılmış olması şarttır.
  • Geçici Kabul şartından dolayı devredilen işlerde iş durum belgesi düzenlenemez.
  • “Yüklenici iş bitirme belgesi” için, devir öncesinde veya sonrasındaki dönemde işin ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranındaki kısmının gerçekleştirilmesi gerekir.
  • “İş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi” için, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunulması gerekir.
  • İş ortaklığında ortakların biri veya birkaçı tarafından sözleşmenin devredilmesi halinde, ilk sözleşme bedelinin en az %80 inde bulunan ortaklara geçici kabul sonrası iş deneyim belgesi düzenlenir.

Sözleşme bedelinden daha düşük bir bedelle tamamlanan işlerde, ilk sözleşme veya sözleşme bedeli olarak gerçekleştirilen iş tutarı dikkate alınmaktadır.

Ayrıca, düzenlenecek iş deneyim belgelerinde; belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verilmelidir. Ancak, işin amacı ile işlevini gerçekleştirecek seviyede veya bir iş grubuna ilişkin aşama ve kısımları içerecek şekilde tamamlanmaması gibi hallerde esaslı unsur belirtilmez ve belgede buna ilişkin açıklamaya yer verilerek işin tamamlanan aşama ve kısımları belirtilmelidir.

İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde ise, ortakların her birinin hissesini ayrı ayrı gösteren ortak sayısı kadar iş bitirme belgesi düzenlenir,

İşin sözleşme bedeline göre gerçekleşme oranı hesaplanması;

İşin sözleşme bedeline göre gerçekleşme oranı hesaplanmasında aşağıdaki esaslar dikkate alınmaktadır.

  • Anahtar teslimi götürü bedel, birim fiyat veya karma sözleşmeye bağlanan işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, sözleşme fiyatlarıyla ödenen tutarın, sözleşme bedeline oranlanması,
  • Yabancı para birimi cinsinden sözleşmeye bağlanan işlerde; varsa her türlü fiyat farkları hariç, ödenen tutarın sözleşme bedeline oranlanması,
  • Herhangi bir ödeme programı bulunmayan işlerde, işin fiziki gerçekleşme oranı esas alınarak belge vermeye yetkili idare tarafından belirlenmek,
    suretiyle bulunur.

Özetle; yapım işlerinde iş deneyim belgesinin düzenlenebilmesinin temel şartları yukarıda belirtilmiştir. bu bağlamda yapımı tamamlanan işlerde iş deneyim belgesi geçici kabul onayı sonrasında düzenlenmesi, devam eden işlerde ise yukarıda yer verilen şartların sağlanması halinde yüklenici iş durum belgesi ile iş denetleme ve yönetme belgeleri düzenlenebilmektedir. Bu nedenle iş deneyim belgelerinin düzenlenmesi için kesin hesap ve hakedişlerin onaylanması ile kesin kabulün yapılmış olması şartı zorunlu değildir. Aşağıda detayı verilecek olan iş deneyim belgesi başvurusu için gerekli olan bilgi ve belgeler arasında kesin hakediş raporu veya kesin kabul tutanağının yer almasına ilişkin bir zorunluluk bulunmamaktadır.

İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi zorunluluğu

31/8/2014 tarihinden sonra iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi zorunludur.

Bu kapsamda, EKAP üzerinden düzenlenmesi veya kayıt edilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği halde bu gereklere uygun olmayan iş deneyim belgeleri, EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmedikleri sürece ilanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamaz.

İdarece EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesine, EKAP tarafından otomatik olarak bir “belge numarası” verilmekte olup, EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesi çıktısı alınarak belgeyi onaylamaya yetkili kişi tarafından isim ve unvanı belirtilmek suretiyle imzalanıp mühürlendikten sonra ilgiliye verilmelidir.

İş deneyim belgesin için başvuru şartları

İş deneyim belgesi talebinde bulunanlar, yaptıkları işi veya görevi tevsik amacıyla, dilekçelerine aşağıda sayılan belgeleri ekleyerek, belge vermeye yetkili kurum veya kuruluşa başvurmaları gerekmektedir. İdareler tarafından başvuru sahiplerine belge verilirken, başvuruda verilen belgeler dışında işle ilgili olarak idarede bulunan belgeler de dikkate alınmaktadır.

a) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciler dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. İşin Sözleşmesi,
  2. Hakediş raporları,
  3. Biten işlerde geçici kabul tutanağı,
  4. Varsa; tasfiye tutanağı,
  5. Varsa; kesin hakediş raporu,
  6. Varsa; keşif artış olurları ve
  7. Varsa; devir sözleşmesi.

b) Özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciler dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. İş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme,
  2. Yapı ruhsatı,
  3. Yapı kullanma izin belgesi,
  4. İlgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesi,
  5. Sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri (kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işleri haricindeki işlerde)

c) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarda mühendis veya mimar olarak görev alanlar dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Hizmet cetveli,
  2. Görevlendirme yazısı.

d) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yüklenici bünyesinde mühendis veya mimar olarak görev alanlar dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Mezuniyet belgesi,
  2. İlgili meslek odası üye kayıt belgesi,
  3. İşin ihale dokümanında veya sözleşmesinde istenmiş olması halinde mühendis veya mimarın işin başında idareye vermiş olduğu noterden taahhütname,
  4. Müteahhidin teknik personel bildirimi,
  5. Sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgeler.

e) Özel sektöre taahhütte bulunan yüklenici bünyesinde mühendis veya mimar olarak görev alanlar dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Mezuniyet belgesi,
  2. İlgili meslek odası üye kayıt belgesi,
  3. Yapı ruhsatı,
  4. Yapı kullanma izin belgesi,
  5. Belgeye konu işe ilişkin bedel içeren noter onaylı sözleşme,
  6. Sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgeler.

f)İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan alt yükleniciler dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Yüklenici ile yaptıkları, yapılacak iş karşılığı bedel içeren sözleşme,
  2. Yüklenici ile yaptığı sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri,
  3. Çalıştırdıkları personelin sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgeler.

g) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan, anonim şirketlerde; genel müdür, murahhas müdür, yönetim kurulu üyesi ve yönetim kurulu başkanı, limited şirketlerde şirket müdürü olarak görev alan mimar ve mühendisler dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Mezuniyet belgesi,
  2. İlgili meslek odası üye kayıt belgesi,
  3. Görevlerini aralıksız en az beş yıl yaptıklarını tevsik eden, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından düzenlenen belge.

ğ) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yüklenicilerde proje müdürü olarak görev yapan mimar ve mühendisler dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Mezuniyet belgesi,
  2. İlgili meslek odası üye kayıt belgesi,
  3. Sözleşme konusu iş kapsamında proje müdürü olarak bildirildiğine ilişkin belge,
  4. Sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgeler.

h) Özel sektöre taahhütte bulunan yüklenici bünyesinde proje müdürü olarak görev yapan mimar ve mühendisler dilekçelerine aşağıdaki belgeleri eklemelidirler.

  1. Mezuniyet belgesi,
  2. İlgili meslek odası üye kayıt belgesi,
  3. Sözleşme konusu iş kapsamında proje müdürü olarak bildirildiğine ilişkin belge,
  4. Yapı ruhsatı,
  5. Yapı kullanma izin belgesi,
  6. Belgeye konu işe ilişkin bedel içeren noter onaylı sözleşme,
  7. Sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgeler.

İş deneyim tutarının tespiti nasıl yapılır?

İş deneyim belgelerine, fiilen gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerin tutarı olarak, devam eden işlerde ara hakediş raporlarındaki, geçici kabulü yapılmış işlerde ise hakediş raporları ve varsa kesin hakediş raporundaki iş veya görevle ilgili tutarlar herhangi bir güncelleştirmeye tabi tutulmadan yazılır.

Ayrıca, idare tarafından yükleniciye verilen ve işin imalatında fiilen kullanılan malzeme bedelinin yarısı, malzeme bedeli yüklenicinin hakedişinden kesilse bile, iş bitirme, iş denetleme ve iş yönetme belgelerinin tutarının tespitinde değerlendirilir.

Bu tutar aşağıdaki şekilde belirlenir.

  • Yurt içinde anahtar teslimi götürü bedel veya teklif birim fiyat ya da karma teklif alınmak suretiyle sözleşmeye bağlanan işlerde; fiyat farkları hariç, varsa yasal keşif artışları dahil hakedişteki sözleşme fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden,
  • Yabancı para birimi cinsinden sözleşmeye bağlanan işlerde ise; varsa fiyat farkları hariç, yasal keşif artışları dahil, sözleşme fiyatları ile işin döviz cinsinden tutarı üzerinden,
  • Kontrol şefi ve şantiye şefi hariç denetleme görevlerinde bulunanların iş deneyimi, denetledikleri işlerin lisans eğitimini aldıkları kendi mesleki alanları ile ilgili tutarları üzerinden, işin tamamında veya bir kısmında aynı sıfat ve görev unvanı ile eşzamanlı görev yapan birden fazla denetleme görevlisi bulunması halinde ise; görevlilerin sayısına bölünerek bulunan tutarlar üzerinden,
  • Kontrol şefi ve şantiye şefi ile işin tümünden sorumlu olarak görevlendirilen kontrol mühendisinin iş deneyimi, aldıkları lisans eğitimlerine bakılmaksızın denetledikleri işin tamamı üzerinden,
  • Yönetme görevlerinde bulunanların iş deneyimi yönettikleri tutarlar üzerinden, ancak işin tamamında veya bir kısmında aynı sıfat ve görev unvanı ile eşzamanlı görev yapan birden fazla yönetici olması halinde belge tutarı, yöneticilerin sayısına bölünerek bulunan tutarlar üzerinden,
  • İlk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranındaki işin bir kısmında denetleme, diğer kısmında yönetme görevinde bulunanların iş deneyimi, denetledikleri ve yönettikleri iş tutarlarının toplamı üzerinden,

Alt yüklenicilerin iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, yaptıkları işin esas sözleşme fiyatları ile hesaplanan tutarını geçmemek üzere, kendi sözleşmelerinde yazılı bedel esas alınır.

Alt yüklenicilere ilişkin iş deneyim belgesi düzenlemesi ve kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz

Özel sektöre gerçekleştirilen işlerde iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme bedelinin % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerinde iş deneyim tutarının tespitini düzenleyen yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin aşağıdaki düzenlemesi (46’ncı maddesinin 6’ncı fıkrası) Danıştay 13. Dairesinin 28.02.2024 tarihli ve E:2018/2912, K:2024/1007 sayılı kararına istinaden alınan 14.08.2024 tarihli ve 2024/DK.D-154 sayılı Kamu İhale Kurulu düzenleyici kararı ile iptal edilmiştir.

Alınan bu kararla, kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde uygulanmakta olan yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde inşaatın sınıfına ve grubuna göre belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin % 60’ı esasına ilişkin uygulama iptal edilmiş olup, belge tutarlarının tespitine ilişkin yeni bir düzenleme yapılması beklenmektedir.

Konu ile ilgili makalemizi buradan inceleyebilirsiniz

Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde inşaatın sınıfına ve grubuna göre belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin % 60’ı esas alınır.

İş deneyim belgeleri kimlere verilir

İş deneyim belgeleri, ilgilinin iş ve/veya mesleki tecrübesini tevsik amacıyla;

  1. Yüklenicilere,
  2. Yükleniciye karşı bir sözleşme ile taahhüt ettiği iş bölümünü bitiren alt yüklenicilere,
  3. Mimar veya mühendis olmak şartıyla denetleme veya yönetme görevlerinde bulunanlara, verilebilir.

İş deneyim belgesinin düzenlenerek verilebilmesi için ilgilinin dilekçe ile talep etmesi gerekmektedir.
Talep edilmesi halinde ise, aşağıdaki hükümlere göre talep tarihini izleyen 30 gün içinde belge düzenlemeye yetkili mercilerce düzenlenir ve verilir.

Düzenleme koşullarını taşımayan taleplerde, aynı süre (30 gün) içinde başvuru sahibine bu husus gerekçeleriyle yazılı olarak bildirilir.

1. Yüklenicilere iş deneyim belgeleri aşağıdaki şartlarda düzenlenir ve verilir.

  • İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara tek sözleşme ile taahhüt ettikleri işler için,
    • Geçici kabulün yapılmış olması durumunda “iş bitirme belgesi”,
    • İşin ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi durumunda “iş durum belgesi”, sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından,
  • Yurtiçinde özel sektöre, yapılacak iş karşılığı bedel içeren bir sözleşme ile taahhüt ettikleri işler için,
    • İşi bitirmeleri durumunda “iş bitirme belgesi”,
    • İşin ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi durumunda “iş durum belgesi”, belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından,

2. Alt yüklenicilere iş deneyim belgeleri aşağıdaki şartlarda düzenlenir ve verilir.

  • Sözleşmesinin tamamını bir bütün olarak gerçekleştirip bitirmeleri,
  • Kısmı kabul öngörülen işlerde idare tarafından kısmı kabulün yapılması veya
  • Asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulünün yapılması,
  • Yüklenici ile alt yüklenici arasında yapılan sözleşmede, nevi itibariyle verilen bir işin baştan sona yapılmasının öngörülmüş olması.

İşin tamamı alt yüklenicilere yaptırılamayacağı gibi işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle veya teknik zorunluluklar nedeniyle ihale dokümanında farklı oranlar belirlenmesi durumu hariç, tek bir alt yükleniciye yaptırılacak iş bölümlerinin toplam bedeli sözleşme bedelinin %30 ’unu alt yüklenicilere yaptırılacak işlerin toplam bedeli ise sözleşme bedelinin %50 ’sini geçemez. Ayrıca adi ortaklıklar alt yüklenici olamaz ve kendilerine alt yüklenici iş bitirme belgesi düzenlenemez

Birden fazla alt yüklenici olması durumunda, alt yüklenicilere verilecek iş deneyim belgelerinin tutarlarının toplamı, toplam sözleşme bedelini aşamaz.

3. Mühendisler ve mimarlara İş Denetleme Belgesi aşağıdaki şartlarda düzenlenir ve verilir.

1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara, mahallinde ilgili mevzuat gereğince denetledikleri işlerde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, kontrol mühendisi, şantiye mühendisi ve kontrol şefine.

2) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yüklenici bünyesinde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, şantiye mühendisi ve şantiye şefine.
Kamu İhale Kurumu tarafından yayınlanan 14/04/2021 tarih ve 2021/DK.D-82 nolu düzenleyici kurul kararına göre kamu yapım işi sözleşmesi kapsamında fiilen şantiye şefi olarak çalışan bir şahsın aynı zamanda başka bir yapım işi sözleşmesi kapsamında fiilen şantiye şefliği yapması halinde iş denetleme belgesi düzenlenmesi düzenlenemez. Konu ile ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz

Ayrıca, 18 Kasım 2022 tarih ve 32017 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile Kamu kurum ve kuruluşlarınca yaptırılan kamu yatırımı niteliğindeki yapıların şantiye şefleri aynı anda başka bir işin şantiye şefliğini üstlenemeyeceği hüküm altına alınmıştır. (konu ile ilgili makalemiz için tıklayabilirsiniz)

3) Özel sektöre taahhütte bulunulan işlerde, yüklenici bünyesinde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, şantiye mühendisi ve şantiye şefine.

3. Mühendisler ve mimarlara İş Yönetme Belgesi aşağıdaki şartlarda düzenlenir ve verilir.

1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarda; bir görevlendirme yazısına veya idari düzenlemeye dayalı olarak, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, yapım ve/veya teknik işlerden sorumlu olan;

  • Şube müdürü,
  • Proje müdürü,
  • Kontrol amiri,
  • İnşaat ve tesisat müdürü ve yardımcıları ve bunlarla aynı teknik seviyede görev yapanlar,
  • İl müdürü ve yardımcıları,
  • Bölge müdürü ve yardımcıları ile
  • Yapım ve/veya teknik işler daire başkanı ve yardımcıları,
  • Yapım ve/veya teknik işlerden sorumlu genel müdür yardımcıları ve genel müdür olarak görev yapanlara,

2) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan;

  • Anonim şirketlerde genel müdür, murahhas müdür, yönetim kurulu üyesi ve yönetim kurulu başkanı,
  • Limited şirketlerde şirket müdürü,
    görevlerini aralıksız en az beş yıldır sürdüren ve ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapanlara,

3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yüklenicilerde; idareye bildirilmesi kaydıyla, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında sözleşme konusu işte proje müdürü olarak görev yapan en az beş yıllık mühendis veya mimarlara.
4) Özel sektöre taahhütte bulunulan işlerde; işin sözleşmesinde proje müdürü olarak belirtilmiş ve ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak kaydıyla en az beş yıllık mühendis veya mimarlara.

18/05/2024 tarih ve 32550 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 15/06/2024 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikler kapsamında İş deneyim belgesinin sözleşmeyi imzalayan yüklenici adına düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Başkasına ait iş deneyim belgesinin veya mezuniyet belgesinin kullanılması

İş bitirme, iş durum, iş denetleme ve iş yönetme belgeleri, kısaca iş deneyim belgeleri belge sahibi gerçek veya tüzel kişiler dışındaki aday ve istekli tarafından kullanılamaz, devredilemez, kiraya verilemez ve satılamaz.

Ancak tüzel kişiler tarafından başkasına ait iş deneyim belgelerinin kullanılması belli şartlar dahilinde mümkündür. Buna göre;

Belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişiliklerin ihaleye girebilmesi için; belge sahibinin en az bir yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olması ve bu sürede Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olması, teminat süresi sonuna kadar bu şartların muhafaza edilmesi zorunludur.

Bu durumda teklif kapsamında ihalenin ilk ilan veya ihaleye davet tarihinden sonra ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlükleri veya YMM ya da SMMM tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesinin sunulması zorunludur.

Tüzel kişi tarafından sunulan iş deneyim belgesinin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait olması halinde, bu ortağa ait iş deneyimini gösteren belgelerin tamamı teminat süresi sonuna kadar başka bir tüzel kişiye kullandırılamaz.

Mezuniyet belgeleri de, belge sahibi dışındaki aday ve istekliler tarafından kullanılamaz. Bu belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişilerin ihaleye katılmasında; tüzel kişiliğin en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip olmaları ve teminat süresi sonuna kadar bu oranın muhafaza edilmesi zorunludur.
Bu durumda teklif kapsamında ihalenin ilk ilan veya ihaleye davet tarihinden sonra ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlükleri veya YMM ya da SMMM tarafından düzenlenen ortaklık durum belgesinin sunulması zorunludur.
Tüzel kişi tarafından iş deneyimi olarak sunulan mezuniyet belgesinin, tüzel kişiliğin en az % 51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortağa ait mezuniyet belgesi ve iş deneyim belgeleri teminat süresi sonuna kadar başka bir tüzel kişiye kullandırılamaz.

“Diplomanın (Mezuniyet Belgesi) İş Deneyim Tevsikinde Kullanım Şartları” başlıklı makalemizi buradan inceleyebilirsiniz

Şahıs şirketi ortaklarının (komandit şirketin komanditer ortağı hariç) şirketten ayrılmaları halinde, şirket adına düzenlenmiş olan iş durum veya iş bitirme belgesi ayrılan ortakların hisseleri oranında ihalelerde şahsi iş deneyimi olarak değerlendirilir. Bu belgelerin şirket adına kullanılmasında belge tutarı değerlendirilirken ayrılan ortakların hisselerine isabet eden tutar belge toplamından düşülür.

İş deneyim belgesi sözleşmeyi imzalayan yüklenici adına düzenlenir. Ancak adına belge düzenlenen;
a) Ticari işletmenin/esnaf işletmesinin ya da şahıs veya sermaye şirketinin ünvan değiştirmesi,
b) Şahıs veya sermaye şirketinin Türk Ticaret Kanununa göre tür değiştirmesi,
c) İş ortaklığının ortağı olan şirketlerin tasfiyesiz sona ererek kendi aralarında devralma ya da yeni şirket kurma yoluyla birleşmesi,
hallerinde bu iş deneyim belgesinin ihalelerde kullanılabilmesi için bu değişikliklere ilişkin belgelerin de teklif veya başvuru kapsamında sunulması zorunludur.

4734 sayılı Kanun kapsamındaki idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında hangi sıfatla olursa olsun görevli olanlara ait iş deneyim belgeleri ve mezuniyet belgeleri, bu kişilerin görevleri devam ettiği sürece kullanılamaz ve kullandırılamaz.

İş deneyim belgelerinin değerlendirilmesine ilişkin esaslar

Aday ve isteklilerin ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde; tek sözleşmeye dayalı olarak alınmış iş deneyim belgeleri dikkate alınır. Birden fazla iş deneyimi toplanarak değerlendirilemez.

İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.

İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerden edinilen iş deneyim belgelerindeki tutarlar, aday veya isteklinin belge sahibi iş ortaklığındaki hisse oranları esas alınarak değerlendirilir. Ancak daha öncede ifade edildiği üzere ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyiminin değerlendirilmesinde ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın sunduğu belge üzerindeki tutar esas alınır.

İş deneyim belgelerinin değerlendirilmesinde;
a) İş bitirme belgelerinde, belgeye konu işin geçici kabul tarihinin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde olması,

b) İş durum belgelerinde, belgeye konu işin gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde olması ve ilk sözleşme bedelinin tamamlanması,

c) İş denetleme ve iş yönetme belgelerinde,

1) Belgeye konu işin geçici kabul tarihinin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son on beş yıl içinde olması kaydıyla, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen denetleme veya yönetme faaliyetinde bulunulmuş olması,
2) Gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde olduğu ve ilk sözleşme bedelinin tamamlandığı işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen denetleme veya yönetme faaliyetinde bulunulmuş olması,
şartı aranır ve geçici kabul tarihi veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ihale ilk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında olduğu işler de bu kapsamda değerlendirilir.

İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;

a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,
b) Denetim veya yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları beşte bir oranında,
dikkate alınır.


Mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işleri ihalelerinde, iş deneyimi olarak mezuniyet belgelerini sunmaları durumunda;

a) İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların; toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar,
b) İş deneyimi bulunan mühendis veya mimarların; onbeş yıllık sınırlamaya tabi tutulmaksızın, mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar, benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır.

Bu kapsamda on beş yıldan fazla mezuniyet sürelerinin de değerlendirilebilmesi için, başvuru veya teklif kapsamında mezuniyet belgesi sunulan mühendis veya mimara ait yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesi (iş bitirme, iş durum, iş denetleme, iş yönetme) sunulması gerekli olup, iş deneyim belgesi sunulmaması durumunda mezuniyet tarihinden sonra geçen sürenin on beş yıldan fazlası dikkate alınmayacaktır. Bu kapsamda sunulacak iş deneyim belgesine konu işin, geçici kabul tarihinin veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin % 80’ine ulaştığı tarihin, ihale ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son on beş yıl içinde olması koşulu aranmaz.

Ayrıca mezuniyet belgeleri içinde 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca hesaplanan iş deneyim tutarları, iş deneyim (iş bitirme, iş durum, iş denetleme ve iş yönetme) belge tutarları ile toplanarak değerlendirilmemektedir.

Mezuniyetten sonra geçen sürenin tespiti ihale tarihine göre 31.08.2016 tarih ve 2016/DK.D-179 sayılı düzenleyici kurul kararına göre yapılmaktadır. Detaylı bilgi ve hesaplama örneğine buradan bakabilirsiniz.

Mezuniyet Belgesinin (Diploma), mezuniyet süresine göre iş deneyim tutarını hakediş.org sitesinden hesaplayabilirsiniz.

İş deneyim tutarı nasıl güncellenir

İş deneyimini gösteren belgelerde yazılı tutarlar, güncellemeye esas belgenin kapsamına bağlı olarak farklı şekilde güncellenmektedir.

  • 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen, keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılmak suretiyle sözleşmeye bağlanan işler
  • 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen işler (Anahtar teslimi götürü bedel sözleşme, birim fiyatlı sözleşme ve karma sözleşme)
  • Diğer kapsamlarda gerçekleştirilen işler
    • 4734, İstisna kapsamında
    • 4734 Kapsamı dışı (KÖYDES vb.)
    • Doğrudan temin
    • Kat ve/veya arsa karşılığı yapılan işler
    • Kamu özel iş birliği kapsamında yapılan işler
    • Lisanslı işler kapsamında yapılan işler
  • Alt yüklenici iş bitirme belgeleri

Geçici kabul tarihi veya gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az %80’ine ulaştığı tarih, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru 15 yılı aşan işler iş deneyim belgesi olarak kullanılamazlar.

İş deneyim tutarı güncellenmesi ile ilgili detaylı bilgi ve hesaplama örnekleri için “İş Deneyim Belgesi Güncelleme” başlıklı makalemizi buradan inceleyebilirsiniz

İş deneyim belgesi güncelleme işlemlerini hakediş.org sitesinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

1AMP Yazılım Notu;

AMP Yazılım olarak 30 yılı aşkın bir süredir tüm ihale ve sözleşme süreçleri için sağladığımız teknik ve hukuki danışmanlık hizmetlerinin yanında tecrübemiz ve geliştirdiğimiz profesyonel mühendislik programlarıyla aşırı düşük yaklaşık maliyet süreci işlemleri ve ihale komisyonu teklif değerlendirme süreci işlemlerine yönelik hesaplama ve raporlama hizmeti de veriyoruz.

Bu hizmet kapsamında gerek idareler gerekse istekli firmaların sınır değer ve aşırı düşük ile ilgili her türlü sorununa çözüm üretiyor, hesapları en doğru şekilde profesyonel mühendislik programlarımız ile yapıyoruz.

Bizi ihale ve sözleşme sürecine ilişkin Danışmanlık hizmetlerimiz ile ilgili hemen arayabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

AMP Danışman Hattı :

Gsm : 0532 475 22 41

danisman@ampyazilim.com.tr ↩︎

Hemen Paylaş